zondag 1 februari 2009

geschiedenis geheel freerunnen

Na het horen van de term free- running was ik allereerst nieuwsgiering naar de geschiedenis van deze "sport". Tijdens mijn zoektocht naar achtergrond informatie kwam ik een aantal maal de naam George Hébert tegen. Deze fransman had een ontsnappingstechniek ontwikkeld waarmee hij zijn recruten zo kon trainen dat ze op elke situatie voorbereid waren. Dit alles speelde zich af in de tijd van de Vietnamoorlog. Een van Herberts recruten was de Fransman Raymond Belle. Nadat de oorlog was afgelopen ontwikkelde Raymond zich verder door zichzelf zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek te verplaatsen.

De hobby van Raymond werd op vroege leeftijd al overgenomen door zijn zoontje David Belle. Met jeugdvriend Sébastien Foucan bedwongen zij op vijftienjarige leeftijd al vele obstakels. Meer en meer ontwikkelde zij hun tochten tot avontuurlijke spelletjes waarbij zich ook lieten inspireren door Bruce Lee en dergelijke meesters in de material arts, tot een ware discipline: Le Parkour.
De activiteiten van David en Sébastien werden door een aantal vrienden overgenomen en samen richtten zij het team Yamakasi op. Hiermee werd de basis gelegd: de traceurs wisten de aandacht te trekken van het grote publiek. Daarnaast ontwikkelde zij zich ook steeds verder. De ontwikkeling van le parkour vanuit de Parijse suburbs naar de huidige status als een wereldwijde buiten activiteit was ook een oorzaak van het einde van de relatie tussen de grondleggers. Aanleiding hiervoor was de productie van een eventuele film met de hoofdrol de Yamakasi in 2001. Yamakasi was de groep die door David en Sébastien plus een aantal vrienden was opgericht en waarmee zij Le parkour beoefende. Yamakasi is een woord uit Lingala, een taal die wordt gesproken in Congo. Yamakasi betekend: Strong spirit, strong body, strong man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten