zaterdag 31 januari 2009

filosofie

Filosofie
Uitgangspunt van parkour is om van A naar B te gaan door gebruik te maken van je eigen creatieve route. Bij het Parkour is door Sébastien Foucan een speciale filosofie ontwikkeld, waarvan een van de belangrijkste eigenschappen is, dat het goed is om de eigen angsten te leren kennen en te overwinnen. Ook moet een traceur middels deze sport zijn grenzen leren kennen, waardoor hij zijn eigen zelfvertrouwen een steuntje in de rug kan geven. Bovendien brengt het Parkour de traceur respect voor de omgeving bij, omdat het de gebouwen letterlijk van een hele andere kant leren bekijken.

Wat is de beste eigenschap van een Freerunner?

Een freerunner moet redelijk open-minded zijn om toch open te staan voor de elementen van freerun. Ook moet je je niet schamen waarmee je bezig bent. Je moet juist trots zijn dat jij de gelukige bent die de sport kan beöefen. Lef is niet nodig dat komt vanzelf wel en dat is met conditie en lenigheid het zelfde. Verder moet je als freerunner respect voor je omgeving een eigenschap. freerunner hebben een hele aparte verstandshouding met onze omgeving dit komt omdat freerunner een directer contact hebben hiermee. Daar door zal een traceur daar ook respect voor hebben en bijvoorbeeld geen rotzooi op de grond gooien etc.

Verschil tussen Parkour en Free-running

Het verschil tussen Parkour en free-running (free-style parkour) is de stijl. Bij free running is het de bedoeling om zo sierlijk mogelijk van punt A naar B te gaan, terwijl terwijl het bij (het originele) Parkour gaat om de eigen weg zo efficiënt mogelijk af te leggen en mentale en fysieke obstakels daarbij te passeren. Bij Parkour horen alleen snelle en efficiënte bewegingen in tegenstelling tot Free-style parkour, waarbij ook bewegingen zoals 360's of flips worden gemaakt.

Een ander groot verschil is dat het doel bij Parkour gericht is op het zo snel en vloeiend mogelijk van A naar B gaan, en freerunning en Freestyle parkour wil zo sierlijk mogelijk van A naar B gaan.

freerun championship

Freerun Championship
Drie September werden de world freerun championships gehouden. De beste freerunners ter wereld lieten daar hun kunsten zien. Al zat het voor Jorge "Sarge" Romero niet echt mee.

filmpjes!

filmpjes.

ik heb zonet wat vette freerun filmpjes geplaatst.
dus als je uitgekeken bent op de site kun je nog wat leuke filmpjes kijken.

donderdag 22 januari 2009

freerun filmpje

gevaar

Uiteraard schuilt er achter Parkour een zeker gevaar. Door echter goede informatie te verkrijgen over de mogelijkheden van het lichaam, kunnen de belangrijkste blessures makkelijk voorkomen worden. De schok die vrijkomt bij Parkour is gemiddeld twee keer groter dan een autobotsing, en daarvoor is het dus belangrijk dat die schok door het hele lichaam opgevangen worden. En bovenal moeten de spieren al warm zijn gedraaid voordat de eerste Parkour-sprongen worden gedaan: een warming-up is niet onverstandig. Tot slot moet een beginnende traceur zich niet direct aan grote sprongen wagen.

geschiedenis le parkour

Le Parkour stamt af van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog. Het was een methode van George Herbert om zijn recruten zo te trainen dat ze op elke situatie voorbereid waren. Een van Herbert's recruten was de Franse turner Raymond Belle hij legde zich ook na de oorlog toe op het zichzelf zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek verplaatsen.

David Belle, Raymond's zoon, nam de interesse van zijn vader over en ontmoette op 6-jarige leeftijd Sebastian Foucan. Samen bedwongen zij vele obstakels in de omgeving van Lisses en ontwikkelen zij die avontuurlijke spelletjes, geïnspireerd door Jackie Chan, tot een ware sport: Le Parkour.

uitrusting freerunnen

Een goed zittende (trainings)broek.
Een goed zittende trui of T-shirt.
Stevige (sport)schoenen. Veel traceurs dragen gelzolen vanwege de goede demping, grip en levensduur.
Workout-handschoenen voor mensen die vaak last hebben van zwetende handpalmen, ook al beweren sommigen dat dit niet aan te raden is, aangezien handschoenen het contact met een voorwerp verminderen en daarmee ook de prestatie van de traceur.
Polsbandjes, ter bescherming van de polsen en om zweet mee op te nemen