zondag 1 februari 2009

dit moet je lezen!

natuurlijk is dit niet mijn hele site.
helemaal onderaan staat:oudere berichten.
klik daarop als je meer van me site wil lezen.
dan is de site natuurlijk nog niet afgelopen.
dan kun je er nog eens op klikken en dan nog een keer enz.

inleiding

Je zou kunnen zeggen dat tricking altijd al bestaan heeft.
Je kan de allereerste vorm van tricking misschien terugvinden bij de eerste jump sidekicks of bij de rituele dansen van oude stammen. Dingen die gedaan werden voor de stijl, flair en de moeilijkheidsgraad te verhogen. Dit is wel de meer extreme vorm van waar tricking begonnen is.

de tricks

Meeste van de tricks de we de dag van vandaag doen komen uit martial arts. Dingen zoals de Raiz, 540, Butterfly twist komen uit bv. Capoeira, TKD, Wushu etc. deze tricks werden gedaan zelfs voor het woord tricks geassocieerd werd met het tricking van vandaag. Al onze tricks zijn gewoon (gebaseerd op) Martial Arts bewegingen die uit alle Martial Art stijlen komen vanuit de hele wereld.

wat?wanneer?

Rond het jaar 1999 werd de term tricks voor onze huidige bewegingen gebruikt. Je kan niet zeggen dat de sport Tricking is opgestart in dat jaar. Tricking is gewoon gegroeid tot een sport vooral door het Sport Karate circuit. Rond het jaar 2000-2001 werden er ook gymnastiek bewegingen in tricking gebracht. Dat kwam door het feit dat oldskool tricksters soms flips gingen gebruiken in hun vormen. Bijvoorbeeld Kim Do Nguyen, hij bustte een backflip om zijn vorm te beginnen. In principe was het op dat moment niet zo dat een trickster op een MA toernooi een trick deed, maar dat een trickster een flip deed. Daarvoor waren flips gewoonweg geen tricks.

flips zijn tricks?

Vanaf dat punt begonnen mensen te geloven dat flips ook deel waren van tricking. En zo werd het ook langzamerhand aanvaard als een trick. Zeg nu zelf, in vele Martial arts stijlen hebben zulke acrobatische bewegingen altijd bestaan. Als je voor de tijd van Sport Karate toernooien rond 98' een shaolin show ging bezichtigen dan ging je hoogst waarschijnlijk ook wel al een flip of 2 zien.

terminologie

Als je het woord trick opzoekt in de vandale dan krijg je:
handeling om op een slimme of listige manier een doel te bereiken => Kunstje, kungstgreep, toer.
Dat is ook eigenlijk wat we doen. Maar door deze definitie van het woord "trick" word het niet gemakkelijk geassocieerd met de sport tricking dus Martial Arts Tricks maar tot alle kunstjes uit alle sporten zoals bv. skating, breakdance etc. Dan is het maar aan ons om onze Martial Arts tricks aan de gewone man te brengen.

herkomst termonologie

Alhoewel het woord tricks vrij algemeen klinkt is de term niet gestart om ergens anders op te bouwen. De term Martial Arts Tricks werd gewoon gebruikt om te definiëren waarover men het had. Na een tijdje werd de term Martial Arts Tricks verkort tot simpelweg Tricks. Het werkwoord voor het beoefenen van deze tricks was Trickbusting wat ook verkort werd tot Tricking. Zo vind je ook terug waar het woord Trickster vandaan komt.. (Trickbuster)

waarom tricking?

En wat was nu de bedoeling van deze Tricks?
Het werd gebruikt in Martial Arts vormen, maar niet met de bedoeling cool te zijn en het publiek warm te krijgen maar om iets moeilijker te doen dan de andere deelnemers. Tricking werd ook snel gedaan als hobby en niet meer om Sport Karate wedstrijden te winnen. (Omdat het nu toch gewoon zo'n coole sport is )
En zo evolueerde tricking snel. Het werd een sport en 1 die niet ongezien nog verder zal evolueren. Net zoals de tricks evolueerden. De Tricks van nu begonnen met simpelere dingen zoals de 360 Crescent of de 540. Nu hebben we dingen zoals de 720 crescents de sideswipes en andere gekke kicks zoals de 1080, de Kim Do Gyro of de Hyper cheat 900. Zo gaan we telkens de grens van tricking verleggen... en niet vergeten onderweg het publiek ermee te verbazen...

Ik wil ook tricken "wat moet ik doen?"

Hier staan de 5 Basic Tricks, het is goed om deze tricks eerst goed te leren voordat je over gaat op de echte moeilijke tricks.

wat is een basic?

Een basic is een beweging die gebruikt kan worden in tricking dat geen trick is. Meestal een bouwsteen voor tricks of combo's (alleen uit martial art perspectief) je kan niet zeggen dat flare of windmill een basic bewegingkje is. Bv. cartwheel, roundoff, macaco, starfish

wanneer is een trick een trick?

Een trick in de tricking wereld (zoals bv. Single Leg, Jacknife, 720 Crescent, 720 Btwist, Flashkick, Brandy etc.) wordt pas beschouwd als een trick als het behoort tot één van deze groepen.
Er zijn 5 Basic tricks in tricking, het is dus de basis van tricking. Deze basis is echter vrij moelijk, maar daarna wordt het steeds simpeler om tricks te leren. Dit zijn de 5 groepen waarin alle tricks passen en hun respectievelijke 5 Basic tricks:

Aerial Based: Aerial
Dbl Leg Based: Double Leg
Kicks: 540
Twists: Btwist
Flips: Backflip

Deze vijf staan bekend als "the 5 basic tricks" waarop vele tricks gebaseerd zijn. Dit zijn de 5 eerste tricks waartoe je moet werken (wat niet betekent dat je niets anders mag leren tot je ze kan). Het is misschien moelijk in het begin en het kan vrij lang duren, maar dat mag je niet laten bezwijken.
In deze tricks moet je echt je tijd insteken en goed leren, want daarna leer je enkel variaties op deze tricks. Het zijn de 5 echte bouwstenen tot een stevig tricks arsenaal!

le parkour

wat maakt het nu eigenlijk zo leuk?

Alles gaat om de vrijheid en snelheid. Normaal ga je ergens omheen of langs heen maar met le parkour ga je er door of overheen. Dat doe je in een run. (Een run is zo snel mogelijk van punt A naar Punt B). Zo kan je ook in je eigen omgeving trainen en de snelste weg vinden. Het kost niks, je kan het ook doen waneer jij het wilt en deze sport is goed voor lichaam en geest. Je blijft lekker fit, en bent altijd weer opzoek naar andere oplossingen om opstakels ze snel mogelijk te overwinnen.

geschiedenis geheel freerunnen

Na het horen van de term free- running was ik allereerst nieuwsgiering naar de geschiedenis van deze "sport". Tijdens mijn zoektocht naar achtergrond informatie kwam ik een aantal maal de naam George Hébert tegen. Deze fransman had een ontsnappingstechniek ontwikkeld waarmee hij zijn recruten zo kon trainen dat ze op elke situatie voorbereid waren. Dit alles speelde zich af in de tijd van de Vietnamoorlog. Een van Herberts recruten was de Fransman Raymond Belle. Nadat de oorlog was afgelopen ontwikkelde Raymond zich verder door zichzelf zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek te verplaatsen.

De hobby van Raymond werd op vroege leeftijd al overgenomen door zijn zoontje David Belle. Met jeugdvriend Sébastien Foucan bedwongen zij op vijftienjarige leeftijd al vele obstakels. Meer en meer ontwikkelde zij hun tochten tot avontuurlijke spelletjes waarbij zich ook lieten inspireren door Bruce Lee en dergelijke meesters in de material arts, tot een ware discipline: Le Parkour.
De activiteiten van David en Sébastien werden door een aantal vrienden overgenomen en samen richtten zij het team Yamakasi op. Hiermee werd de basis gelegd: de traceurs wisten de aandacht te trekken van het grote publiek. Daarnaast ontwikkelde zij zich ook steeds verder. De ontwikkeling van le parkour vanuit de Parijse suburbs naar de huidige status als een wereldwijde buiten activiteit was ook een oorzaak van het einde van de relatie tussen de grondleggers. Aanleiding hiervoor was de productie van een eventuele film met de hoofdrol de Yamakasi in 2001. Yamakasi was de groep die door David en Sébastien plus een aantal vrienden was opgericht en waarmee zij Le parkour beoefende. Yamakasi is een woord uit Lingala, een taal die wordt gesproken in Congo. Yamakasi betekend: Strong spirit, strong body, strong man.

links van freerunnen:

Links:
Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik je graag naar de volgende sites:
Website: Parkour.nl
Website: Free-running

woordenboek

Natuurlijk heeft deze sub-cultuur ook een eigen taalgebruik. Hier een klein overzicht van de termen die freerunners gebruiken. Dit is natuurlijk een moment-opname en wellicht dat woorden uit deze woordenlijkst reeds zijn vervangen door nieuw jargon.


Free-style parkour = free-running
Flow - De vloeiendheid, hier draait het om met Freerun onder ander om, zo vloeiend mogelijk.
Snelheid - Je probeert zo snel en mooi mogelijk van A naar B te gaan.
Freerunner - Iemand die de sport freerun beoefend.
Vault - Dit is een techniek die je gebruikt om over obstakels te gaan.
Catleap - Van de ene kant naar de andere kant springen, zodat je er aan kan hangen en vervolgens erover heen kan klimmen.
Backflip - een salto achteruit
Frontflip - Een salto
Bayo - Een soort salto met halve schroef
Railflip - Een overslag over een muurtje
Gap - is een ruimte waar men overspringt bijvoorbeeld tussen twee daken.
Traceur - (iemand die Le parkour beoefent).